HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Heempark 's-Hertogenbosch

Wat is een Heempark?
Een Heempark bevat wilde planten en plantengemeenschappen, die van nature in een omgeving kunnen voorkomen.

Het is meer dan een verzameling brandhout en onkruid die sommigen er in zien, meer dan zo maar een stukje buiten dat zich, aan de stadsrand gelegen, aan de stad onttrekt. Het 'heem' in Heempark staat voor inheems. Geen kokospalmen dus, omdat die hier nu eenmaal niet van oorsprong voorkomen.

Doel en Beheer van het Heempark

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

kramsvogel

In de herfst komen veel vogels naar onze tuinen om voedsel te zoeken:
Overwinteraars als de Kramsvogel maar ook ‘eigen’ broedvogels zoals de Winterkoning.

Van 12 november t/m 4 december brengen we in kaart welke herfstgasten de tuinen bezoeken en hoeveel. Tel je mee? Klik dan hier

 

Wie regelmatig door een bos wandelt heeft ze vast wel eens gezien, die gekleurde merktekens op bomen. In vrijwel elk bos vind 'beheer' plaats, ook in beschermde natuurgebieden. Soms wordt bewust een open ruimte gecreëerd om meer variatie, meer biodiversiteit te krijgen of worden soorten die hier van nature niet thuis zijn weggehaald. Wanneer er bomen worden 'geoogst', zoals bijvoorbeeld bij Staats Bosbeheer (SBB) is daarvan 41% voor zaaghout, 36% voor plaatmateriaal en 10% voor papier. De resterende 13% is biomassa, zoals zaagsel, takken, wortels en stronken. Bomen worden streng geselecteerd en er wordt niet zomaar een stuk bos weggezaagd. Daarom worden bomen waar iets mee moet gebeuren (of juist niet!) gemarkeerd, het zogenaamde blessen.Wanneer je markeringen aan bomen ziet kan je met onderstaande tabel zelf zien wat met de bomen op die plek gaat gebeuren

blessen bomen sbb

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
TEL MEE
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je alvast oefenen voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten. Doe bijvoorbeeld 15 april mee aan Naturalis Live en stel je vraag aan een bijen-expert!

Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt. Meedoen is leuk, gemakkelijk en u helpt de vogels.

Voor meer informatie

 TVW2056 bewerkt

Door de aangescherpte coronamaatregelen kon burgemeester Mikkers het jubileum fotoboek niet in ontvangst nemen. Daar wordt een ander moment voor gekozen. Op gepaste afstand sprak de voorrzitter Jan Aantjes de vrijwilligers toe. De fotograaf van Ziggo Kanaal 43 was wel aanwezig en heeft een prachtige serie laten zien op het desbetreffende kanaal. Toch werd het samen gevierd en er werd lovend over het boek gesproken. Ook door Paul Roovers die in het Brabants Dagblad een heel positief artikel over het boek en de geschiedenis van het Heempark beschreef. 

DSC01765k

DSC01780kDSC01800k 

Het Heempark ‘s- Hertogenbosch bestaat dit jaar 60 jaar. Dit hadden wij op 24 mei op een Open Dag willen vieren in het bijzijn van burgemeester Mikkers en een aantal organisaties waarmee wij een relatie onderhouden. Door de coronacrisis kon deze dag niet plaatsvinden. 

Nu ons prachtige jubileum- fotoboek is gedrukt en uitgekomen overhandigen we het eerste exemplaar  aan burgemeester Mikkers, op woensdag 4 november om 15.00 uur in het Heempark in het bijzijn van onze 10 vrijwilligers.

Het is een kleurrijk uitgevoerd fotoboek geworden met hoogwaardige afbeeldingen. Alle foto’s zijn genomen in het Heempark door Tineke van Wegberg, een van de vrijwilligers. In het prachtige naslagwerk (30 x 30 cm, harde kaft) zijn afbeeldingen te zien van de flora, fauna en activiteiten in het park.
Het jubileumboek is ook uitermate geschikt als geschenk en kost € 10,00. Het is te bestellen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

kaft fotoboek

In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 23 en 24 mei tijdens de tweede Nationale Voorjaars Vleermuistuintelling

Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Met dit weekend wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen.  Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kunnen we bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen
Voor meer informatie: tuintelling.nl
Er is ook nog een zoekkaart te downloaden.

 TVW0300


Volgens de geldende regels zullen we het besluit moeten nemen om tijdelijk onze werkzaamheden door vrijwilligers te stoppen, dit voor onze eigen veiligheid en gezondheid . Nog steeds is er een toename in het aantal besmettingen en nemen we een groot risico als we doorgaan.
Wel is het toegestaan om het park alleen of samen met een andere persoon te bezoeken , puur voor de ontspanning of om te zien of het park in goede staat blijft. Mocht uit onze bezoeken blijken dat er sprake is van verwaarlozing of vernieling dan moeten wij dat direct rapporteren aan de Gemeente .Tijdelijke sluiting van het park zou dan een optie zijn.

Het nieuwe jaar begon met bijzonder nieuws. In het Heempark werden beversporen aangetroffen. Heel duidelijk zie je de afdrukken van de tanden op de eerste foto. 

beversporen