HEEMPARK   's-HERTOGENBOSCH

 

 

 

HEEMPARK

's-Hertogenbosch

Waar?

Rondleidingen

Incidenteel of op verzoek worden er rondleidingen door het Heempark gegeven. Aanvragen via secretaris@heempark-s-hertogenbosch.nl.

Heempark in de pers

Het onvindbare Heempark

Vanwege het jubileum hield het park zondag open dag en een zomerexcursie, door zo'n 25 natuurminnenden gevolgd. Zij kregen een rondleiding door een van de vijf vrijwilligers die het Park bijhouden.
Bij iedere boom, varen, mos of plant wordt stilgestaan en de mensen kunnen er proeven, ruiken en luisteren. Er werd een gruwelijk verhaal verteld over de de dood van een watervlo in zijn strijd met het Blaasjeskruid. Maar er is meer: Sint Janskruid is een hersthooisoort en waak voor de stippelmot die hele struiken kan overwoekeren. Dit jaar wordt een uitstekend Hazelnotenjaar en van Valeriaan word je rustig en je kan er thee van zetten. Bij de centraal gelegen vijver is het even muisstil: " Luister nu eens naar het gekwaak van de Groene Kikker". Even later wordt er hard gelachen door de Groene Specht. Niemand zeggen, maar er staan heel zeldzame planten in Heempark Zuid en als je mazzel hebt zie je de IJsvogel vissen. " Je hoeft al die namen niet te kennen om te genieten en het is ieder jaargetijde anders," aldus de gids. Nog snel even een wetenswaardigheidje voor de Bosschenaren:  "Weet iemand hier de Peperstraat? Deze is vernoemd naar dit plantje de Waterpeper, dat daar in vroeger tijden welig zou hebben getierd. Neem maar eens een blaadje in je mond, even kauwen, maar niet langer dan vijf seconden. U weet dan al waarom."